Raksti



Melnais Pūķis
Bilde
Publicēšanas datums: 25.08.2006

Ievads: Ķīna ir milzīga valsts. Kamēr Pekinā ir auksti un krīt sniegs, Dienvidķīnas iedzīvotāji subtropu klimata apstākļos bauda Melnā pūķa tēju nesteidzoties. Mums nepierastā tēja savā daudzveidībā kopā ar speciāliem pagatavošanas piederumiem beidzot pieejama arī Rīgā, APSARA tējnīcās...

Publicēšanas vieta: Žurnāls "Apelsīns" (04.2006)

Atpakaļ

Noslēpumainais apzīmējums tējai - Melnais pūķis - radās nejauši. Apkaimē, kurā plūda upe Vulonga (tulkojumā - melnais pūķis), kādam no ķīniešu tējas meistariem izdevās ar savdabīgu apstrādi iegūt līdz tam nepieredzēti aromātisku tēju.

Atklājums drīz kļuva tik plaši pielietots, ka tējas klasifikatorā nācās ieviest jaunu tējas paveidu, nosaucot to par Vulong un nošķirot no jau zināmām zaļās, baltās un dzeltenās tējas grupām. Šī daudzveidīgā tējas pasaule attīstījās pamazām, pateicoties tējas lapu apstrādei, atklājot, ka lapu rullēšanas vai grauzdēšanas rezultātā var iegūt pavisam jaunu tēju. Gadsimtu laikā ķīniešu tējdari turpināja eksperimentēt ar tējas krūmu paveidiem, to audzēšanu, nosakot vislabvēlīgākos apstākļus tējas augšanai un lapu novākšanai, smalki un precīzi izstrādāja tējas pagatavošanas mākslu, kas ļāva sasniegt arvien augstāku garšas pilnību. Vulong tējas apstrāde ir unikāla, tāpēc, ka šim veidam piemīt gan zaļo, gan melno tēju raksturojoši elementi, tomēr tā nav ierindojama nevienā no esošajiem tēju veidiem.

Izskata ziņā Vulong bieži līdzinās zaļajai tējai, un pagatavota tā ir gaiši zeltītā krāsā ar spēcīgu aromātu buķeti. Savukārt apstrādes procesa laikā tēju pakļauj īsam fermentēšanas jeb rūgšanas ciklam, kurš ir nozīmīgākais melnās tējas apstrādē un pasvītro tās galveno atšķirību no pārējo tēju saimes.

Tieguanyin

Tieguanyin tiek minēts kā pats slavenākais Vulong gan Ķīnā, gan, iespējams, arī Latvijā. Šis ir tā dēvētais viegli fermentētais tējas tips, kā rezultātā sausas tējas lapiņas saglabājas sulīgi zaļā krāsā, bet tējas uzlējums ir spilgti dzelteni zaļš.

Oriģinālā variantā Tieguanyin saista ar Anši novadu Fudzijamas provincē. Gu-anyin dažkārt tiek saukta par Žēlsirdības dievieti, kuras statuja novietota daudzos budistu tempļos. Leģenda vēsta par kāda pamesta tempļa uzraugu, kuram pietrūcis līdzekļu, lai templi atjaunotu. Kādu nakti viņam sapnī parādījusies dievība, kas likusi ielūkoties alā aiz tempļa un sameklēt tur dārgumu. Taču atrasto dārgumu viņš nevarot paturēt tikai sev, tā noteikusi dieviete. Nākamajā rītā viņš devās uz norādīto alu, kur atrada vienu tējas stādiņu. Vīrs to pārstādīja, un no stādiņa izauga tējas krūms, kura lapas deva neparasti aromātisku tēju. Krūma jaunos dzinumus viņš dāvāja visiem, kas tos vēlējās. Ļaudis kļuva pārtikuši, un templis - atjaunots. Kopš tā laika šo tēju sauc dievības vārdā.

Tieguanyin popularitātes pamatā ir tējas netveramā, bet reizē arī svaigā un niansēm bagātā aromātu buķete, kura atbalsojas arī tējas garšā. Kam laimējies nobaudīt Tieguanyin, šķiet, ka tēja smaržo kā svaigi pielijis ceriņu dārzs un pats viņš it kā peld smaržu viļņos. Efekts daudzkārt pastiprinās, ja Tieguanyin pagatavo ar vairākkārtēju apliešanu.

Kung Fu Cha

Tas ir ceļš, kas ejams katram, lai sasniegtu tējas pagatavošanas virsotni, kura kādreiz piemita leģendārām personībām, tādam kā, piemēram, tējas dievam - Lu Yu.

Atšķirībā no citām tējām Vulong tējas pagatavošana vēl joprojām saglabājusi krietnu daļu no senās tējas mākslas, kurā savienojas zināšanas par tēju, skaisti piederumi un prasme tējas un ūdens savienojumā gūt harmonisku tējas baudīšanas mirkli.

VULONG TĒJAS PAGATAVOŠANA

1. Uzvāra ūdeni. Ūdenim vienmēr jābūt svaigam, divreiz vārīts vai pārvārīts tiek uzskatīts par mirušu. Ūdens ar vismazāko piemaisījuma daudzumu, kas panākts dabiskā veidā, nevis ķīmiski filtrējot, tiek uzskatīts par labāko. Kvalitatīvu ūdeni nav jāvāra, līdz vārīšanās temperatūra sasniedz 100 grādu. Vārīšana sasniedz kulmināciju, un ūdens ir gatavs lietošanai, tiklīdz ūdenī parādās sīkie baltie burbulīši ap 98 grādiem.

2. Ceremonijas veikšanai nepieciešamos traukus izvieto uz tējas kuģa un apskalo ar vārītu ūdeni.

3. No tējas kārbiņas ieber tēju demonstrācijas traukā, izmantojot bambusa lāpstiņu.

4. No demonstrācijas trauka tēju ieber kanniņā, izmantojot bambusa karoti. Ērtības labad uz kanniņas tiek uzlikta bambusa piltuve.

5. Ielej kanniņā ūdeni. Ūdens tiek pieliets līdz kanniņas malām, lai ar tējas šķidrumu piepildītos viss trauks un vieglāk varētu novākt radušās putas.

6. Ar vāciņu noņem putas. Putas un augšējais šķidruma slānis satur putekļus, kuri pirms tējas pagatavošanas ir jānoņem.

7. Pārlej tēju Cha Hai jeb uzlējuma traukā. Pirmais uzlējums tiek veltīts tēju lapu attīrīšanai un iesildīšanai, tāpēc tas ilgst aptuveni pusminūti.

8. Tēju no Cha Hai ielej tējas pāros - pialā un aromāta trauciņā. Ar šo darbību tiek sagatavoti trauki īstās tējas uzņemšanai.

9. No traukiem pirmais uzlējums tiek izliets tējas kuģī.

10. Ielej ūdeni kanniņa otrajām uzlējumam.

11. Uzlējums tiek pārliets uz Cha Hai. Otro uzlējumu iztur ne ilgāk par vienu minūti.

12. Tēja no Cha Hai tiek ielieta aromāta trauciņa, kurš tiek nosegts ar pialu.

13. Tējas pāris tiek apgriezts otrādi, aromāta trauks tiek uzmanīgi noņemts, un tālāk to izmanto tikai aromāta novērtēšanai. Šādā veidā tējas aromāts tiek it kā notverts uz cilindriskā trauka sieniņām, savukārt šaurais trauka atvērums neļauj aromātam ātri izgaist.

14. Tēju bauda no pialas, turot to labajā vai ar abām rokām.

15. Atkārto uzlējumu un veic tās pašas darbības, tikai tēju pilda no Cha Hai uzreiz pialā. Nākamo uzlējumu skaits ir atkarīgs no pagatavotāja iemaņām un tējas kvalitātes. Labākās tējas dod vairākus un pēc garšas stabilākus uzlējumus.

TĒJAS PIEDERUMI

Galvenie tējas piederumi, lai sekmīgi baudītu Vulong tipa tēju, ievērojot Kung Fu Cha metodi.

1. Tējas kuģis jeb plosts.
2. Cha He - tējas demonstrācijas trauks
3. Cha Hu - tējkanna.
4. Cha Hai jeb tējas jūra - tējas uzlējuma trauks, tiek saukts arī par taisnības krūku.
5. Bambusa piltuve.
6. Bambusa karote.
7. Bambusa lāpstiņa.
8. Aromāta trauciņš.
9. Apakštasīte.
10. Piala.


Detalizētāku fotoinformāciju var aplūkot žurnālā.

Atpakaļ Uz Augšu
Atsauksmes datu bāzē: 592
Meklēt atsauksmi:
Laikrādis:

Šodien ir: 2025. gada
14. marts

Ziņu Arhīvs
Jaunpievienotās filmas:
Crows Zero II
Woochi: The Taoist Wizard
Happy Flight
My Darling Is A Foreigner
Instant Numa
Sadarbības Partneri:
Follow amdblv on Twitter
Jaunpievienotās personas:
Takeshi Kitano
Tomoyuki Tanaka
Shinobu Terajima
Masamune Shirow
Aoi Miyazaki
Drīzumā:
Fire Of Conscience (Ķīna)
Iesakām:
Blue Spring (Japāna)
Blue Spring
©AMDB 2004-2015


Valid RSS
Valid HTML 4.0 Transitional
[Valid CSS]

Par AMDB | Autori | Autortiesības | Atribūtika | RSS | Galvenā