Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/vhosts/amdb.lv/httpdocs/zinas/inc/shows.inc.php on line 394
Japānas Kino Nedēļa K-Suns 2009

Ceļojošā filmu festivāla ietvaros, kas tiek realizēts ar Austrumeiropai paredzēto starptautiskās kultūras apmaiņas fondu palīdzību, no 2009. gada 29. oktobra (ceturtdienas) līdz 1. novembrim (svētdienai) Rīgā, kinoteātrī K-SUNS Elizabetes ielā 83/85, tiek organizēts japāņu filmu festivāls. Japāņu filmu skate tiek realizēta kopš 2002. gada, tātad patreizējais būs astotais šāda veida pasākums.

Šogad piedāvātie darbi ir laika posmā no 2001. līdz 2005. gadam Japānā radītās kinofilmas (pavisam 7 filmas), kurās apskatītās tēmas ir dažādās mūslaiku jaunatnes un citas sociālās problēmas, kara šausmu attēlojoša multiplikācijas filma u.c. skarot tādējādi visdažādākās tēmas.
Zemāk sniegti piedāvāto darbu nosaukumi un to sadalījums pa dienām.


29.oktobris: ceturtdiena
Puse atzīšanās
半落ち
18:30~ (122 min.)

2004. gads
Režisors: Kijoši Sasabe
Lomās: Akira Terao, Mieko Harada, u.c.

Bijušais policijas detektīvs Soičiro piesakās vietējā policijas iecirknī un atzīstas pirms trim dienām izdarītā savas sievas slepkavībā pašu mājās. Pratināšanā viņš skaidro, ka dēla nāve no leikēmijas satriekusi sievu un izraisījusi Alcheimera slimību, un sieva galu galā lūgusi Soičiro izbeigt viņas ciešanas. Tomēr, par spīti bargajai pratināšanai, viņš atsakās izpaust, ko darījis divas dienas pēc sievas nāves līdz padošanās brīdim. Kāds godkārīgs reportieris uzsāk savu izmeklēšanu un sekojošā prāva izvēršas neizšķirtā cīņā starp prokuroru un tiesnesi, līdz atklājas skumjā patiesība par divām pazudušajām dienām.

Filma 2005. gadā saņēmusi Japānas Akadēmijas balvu labākās filmas un labākā aktiera kategorijās.


30. oktobris: piektdiena
Mēs to pārvarēsim!
パッチギ
18:30~ (119 min.)

2004. gads
Režisors: Kadzujuki Idzucu
Lomās: Šjuns Šioja, Sosuke Takaoka, Erika Savadžiri, u.c.

Filmas darbība norisinās 1968. gadā, Kioto, Japānā. Filmas fonā - sešdesmito gadu nemieri un attiecības Japānā dzīvojošo korejiešu un japāņu starpā. Kādas Kioto vidusskolas karate grupas dalībnieki aizvaino divas korejiešu skolas skolnieces. Pāridarījumu atriebt steidz korejiešu skolas zēni Lī Ang-sona vadībā, un izceļas abu skolu savstarpējs karš. Kad japāņu skolas skolnieki ar miera izlīguma piedāvājumu ierodas korejiešu skolā, viens no viņiem ieskatās flautistē, kura izrādās esam Lī Ang-sona jaunākā māsa. Viņš pārkāpj etniskajai plaisai un iedraudzējas ar Ang-sonu un viņa bandas locekļiem.

Japānas ietekmīgais kino žurnāls Kinema Junpo atzinis Mēs to paveiksim! par labāko 2005. gada Japānā tapušo filmu. Filmas režisors ticis nominēts Japānas Akadēmijas balvai režisora un scenārija kategorijās.



31. oktobris: sestdiena
Stikla trusis
ガラスのうさぎ
13:30~ (86 min.)

2005. gads
Režisors: Secuko Šibuiči

Animācijas filmas darbība norisinās Otrā pasaules kara beigu posmā. Tošiko ar ģimeni dzīvo Tokio, viņas tēvam pieder stikla fabrika, kur viņš strādā kopā ar Tošiko vecākajiem brāļiem. Abi brāļi iestājas karadienestā ,savukārt māte drīz pēc tam cieš no sirdslēkmes. Tā kā stāvoklis Tokio pasliktinās, Tošiko ar māsām tiek evakuētas uz laukiem. Skumstot pēc mātes, jaunākās māsas aizmūk atpakaļ uz Tokio, kur kopā ar māti kādā marta naktī tiek nogalinātas gaisa uzlidojumā. Arī meitenes tēvs iet bojā un Tošiko paliek viena pati. Viņa atgriežas vietā, kur kādreiz bijusi ģimenes māja un ir iepriecināta, kad atrod jaunāko brāli Jukio dzīvu. Jukio nolemj celt jaunu māju un tikmēr aizsūta meiteni dzīvot pie attāliem radiniekiem kalnos.

Animācijas filma Stikla trusis ir Tošiko Takagi daļēji autobiogrāfiskā romāna ekranizējums. Savulaik pārdots vairāk kā 2.1 miljons 1977.gadā publicētās grāmatas kopiju. Grāmata arī tulkota vairākās svešvalodās.



31. oktobris: sestdiena
Kanārijputniņš
カナリア
15:30~ (132 min.)

2004. gads
Režisors: Akihiko Šiota
Lomās: Hoši Išida, Micuki Taņimura, u.c.

Koiči Ivase ir tikko izbēdzis no jauniešu pāraudzināšanas iestādes. Divpadsmitgadīgais zēns tur ievietots, jo reliģiskā sekta, kurai viņa māte kopā ar Koiči un māsu bija pievienojušies, veikusi nāvējošus uzbrukumus cilvēkiem. Viņa vectēvs ir uzņēmies aizbildniecību pār māsu, savukārt Koiči atstājis ieslodzījumā, uzskatot par nonākušu pārlieku lielā sektas uzskatu atkarībā, lai dzīvotu sabiedrībā.

Bēgot no pāraudzināšanas centra, Koiči izskrien mašīnas priekšā, izraisot avāriju. Sagadīšanās pēc tajā, saslēgta rokudzelžos, atrodas viņa vienaudze Juki. Avārija atpestī viņu no pāridarītāja, un Juki pievienojas Koiči viņa ceļojumā uz Tokio atgūt māsu.

Kanārijputniņš ir viena no vairākām filmām, kurā atbalsojas reliģiskās sektas Aum Šinrikjo 1994. – 1995. gadā veiktie terora akti un ar to saistīto cilvēku likteņi, šoreiz skatīti bērna acīm.



31. oktobris: sestdiena
Klusu!
ハッシュ!
18:30~ (135 min.)

2001. gads
Režisors: Rjosuke Hašiguči
Lomās: Seiiči Tanabe, Kadzuja Takahaši, Reiko Kataoka, u.c.

30 gadus vecais Naoja ir gejs un dzīvo, neslēpjot šo faktu. Viņš izklaidējas bāros un mīlestības dzīve viņam ir vienas nakts sakaru virkne. Lai varētu nodrošināt savu dzīvesveidu, Naoja strādā ekscentriskā zoo veikalā, izdabājot bagātu dzīvnieku mīļotāju kaprīzēm. Viņš ir visumā laimīgs, vien reizēm piezogas neapmierinātība.

Naojas vienaudzis Kacuhiro, kurš strādā par izpētes inženieri laboratorijā, arī ir gejs. Taču viņam tik veiksmīgi izdodas to noslēpt, ka viņa kolēģe Emi ir viņā iemīlējusies. Kacuhiro ir pārāk smalkjūtīgs, lai pielūdzēju atraidītu, pats pārdzīvodams par savu negodīgumu un apjukumu.

Asako arī tuvojas 30 gadu vecumam. Viņa strādā zobārstniecības klīnikā un turas nomaļus no pārējiem darba kolēģiem. Viņai piemīt paradums ielaisties ar svešiniekiem seksuālos sakaros, neizmantojot aizsardzības līdzekļus. Visu trīs varoņu satikšanās izvēršas savādā attiecību trīsstūrī.


1. novembris: svētdiena
Mana māja
ぼくんち
13:30~ (115 min.)

2003. gads
Režisors: Džundži Sakamoto
Lomās: Arisa Midzuki, Juma Jamoto, Juki Tanaka, u.c.

Filma Mana māja sniedz ieskatu nelielas ostas pilsētiņas dzīvē un cilvēku raksturos, skatītu maza zēna acīm. Kjoko, divu zēnu – Ittas un Ņitas māte atgriežas Suihei salā pēc ilgas prombūtnes. Viņa ir ieradusies, lai abus brāļus iepazīstinātu ar viņu vecāko māsu Kanoko. Visi trīs dzimuši no dažādiem tēviem, bet nu uz salas sākas viņu jaunā kopīgā dzīve. Neizbēgami seko izmaiņas abu zēnu līdz šim ierastajā ikdienā.



1. novembris: svētdiena
Iekārtais dārzs
空中庭園
15:30~ (113 min.)

2005. gads
Režisors: Tošiaki Tojoda
Lomās: Kjoko Koidzumi, Icudži Itao, u.c.

Mūsdienu Japānas priekšpilsētā dzīvojošā Kjobaši ģimene ārēji izskatās laimīga, bet patiesība ir visai atšķirīga. Kaut gan ģimenes savstarpējā vienošanās paredz, ka nevienam nav nekādu noslēpumu, tādi ir ikkatram ģimenes loceklim. Ārējā fasāde pamazām sāk brukt.

Ģimenes tēvs, kompānijas darbinieks, ir aizņemts darbos, cenšoties nodrošināt ģimenes iztiku. Arī māte strādā, lai dotu savu ieguldījumu ģimenes budžetā. Abu intīmās attiecības ir palikušas novārtā, un tēvs ir ieviesis divas mīļākās, kuras pār viņu dominē gan fiziski, gan emocionāli. Pāra meita vidusskolniece, vecākiem nezinot, ir pārstājusi apmeklēt skolu. Viņa pavada dienas klaiņojot pa iepirkšanās centru, izklaidējoties ar draugu un pozējot erotiskiem žurnāliem. Jaunākais dēls aizraujas ar datoru, līdz aptver, ka ar viņa ģimeni kaut kas nav kārtībā.


Biļetes cena 3 Ls, studentiem, skolēniem 2.10 Ls
Valoda: Japāņu valodā, angļu subtitri, sinhronais tulkojums latviešu valodā austiņās

Avots: Japānas Vēstniecība Latvijā

27.10.2009. - Gatis
[full-link]Lasīt Tālāk ... [/full-link]Komentāri (0)

Vārds:
E-Pasts: (Nav obligāts)

Smaidiņi:

Drošības kods: VXtwO




Atsauksmes datu bāzē: 592
Meklēt atsauksmi:
Laikrādis:

Šodien ir: 2024. gada
19. aprīlis

Ziņu Arhīvs
Jaunpievienotās filmas:
Crows Zero II
Woochi: The Taoist Wizard
Happy Flight
My Darling Is A Foreigner
Instant Numa
Sadarbības Partneri:
Follow amdblv on Twitter
Jaunpievienotās personas:
Takeshi Kitano
Tomoyuki Tanaka
Shinobu Terajima
Masamune Shirow
Aoi Miyazaki
Drīzumā:
Legend Of Chen Zhen (Ķīna)
Iesakām:
Nine Souls (Japāna)
Nine Souls
©AMDB 2004-2015


Valid RSS
Valid HTML 4.0 Transitional
[Valid CSS]

Par AMDB | Autori | Autortiesības | Atribūtika | RSS | Galvenā